11/6/10

στην ανάγκη


Λένε ότι ο τυφλός Καλ Αλουλίζ έκατσε κάποτε στις όχθες του Ιλισού και αφουγκράστηκε για ώρα το ποτάμι. Μετά γύρισε προς τους ψαράδες που τον κοιτούσαν με απορία και είπε:

Ο καθένας που αγωνίζεται για κοινωνικές αλλαγές μπορεί να σκέφτεται την άρση μιας δυσαρέσκειας ή τη προσδοκία μιας ευχαρίστησης. Αλλά μια αλλαγή μπορεί να είναι αναγκαία χωρίς να υπάρχει στην ίδια την πραγμάτωσή της καμία ευχαρίστηση, καμιά ηδονή. Η αίσθηση της αναγκαιότητας γίνεται η ελάχιστη αλλά μοναδική απόλαυση, το αίσθημα του υψηλού που παλεύει να αναπληρώσει την οδύνη από τις απανωτές απώλειες που προκαλεί η αντίσταση και η κατάρρευση των πραγμάτων. Η αίσθηση της αναγκαιότητας παλεύει να καλύψει την οδύνη της ήττας ή και μιας κάποιας φρικτής νίκης. Η αίσθηση της αναγκαιότητας καθιστά την έκβαση της μάχης δευτερεύουσα πόσο μάλλον την ίδια τη ζωή του αγωνιζόμενου σαμουράι. Είναι αντιδιαλεκτική γιατί πρέπει να είναι σαν ένα σπαθί: συμπαγής και αποτελεσματική, αλλά το κυριότερο να έχει σφυρηλατηθεί με φωτιά και ατσάλι. Αυτό το αίσθημα δεν μπορεί να είναι τυχαίο, οφείλει να είναι μια αναγκαιότητα καθολική, η αναγκαιότητα δεν μπορεί να είναι τυχαία, οφείλει να είναι κοινωνική. Το αναγκαίο δεν είναι ούτε συνεχές ούτε συνεπές. Μπορεί να εμφανιστεί ένα Δεκέμβρη μέσα σε μια λάμψη, και να το ακολουθήσει εμπαιγμός για χρόνια. Μπορεί να συσσωρεύονται εναντίον του άπειρες αναλύσεις που μέλει να ξεχαστούν. "Ειδικοί" μπορεί να μιλούν ασταμάτητα σε κάμερες εκπέμποντας τις αναλύσεις τους μόνο προς τα άστρα, τόσο ασήμαντοι θα είναι γι' αυτόν τον πλανήτη. Και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου και πάλι, η ίδια στιγμή, το ίδιο αίσθημα, το ίδιο καθήκον, σα να μη κύλησε καθόλου ο χρόνος από τη προηγούμενη μάχη.
Ένας ψαράς πήρε τον λόγο και ρώτησε τον Καλ αν είναι αλήθεια ότι μισεί τόσο τη βία που έβγαλε ο ίδιος τα μάτια του γιατί φοβόταν την ωμή του δύναμη, γιατί δεν ήθελε να βλέπει άλλο πόσα φρικτά πράγματα μπορούσε να κάνει με το σπαθί του. Αλλά όταν γύρισαν το κεφάλι τους, για μια απάντηση, ο τυφλός είχε εξαφανιστεί όπως εμφανίστηκε... σαν το ψάρι που πετάγεται για λίγα δευτερόλεπτα έξω απ' το νερό και ξαναχάνεται στο βυθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου