23/3/09

Το Στατιστικό (είναι) Λάθος

Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις...
...υπάρχουν μόνο ηλίθιες δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα εμφανίζονταν πάντα με τη μορφή της ιστορίας με τη κατσαρόλα. Ξέρετε… που ζητάει κάποιος πίσω τη κατσαρόλα του και η απάντηση που παίρνει είναι ότι πρώτον δεν έχουν δανειστεί απ’ αυτόν καμιά κατσαρόλα και δεύτερον ότι ήδη του την επέστρεψαν και τρίτο ότι στο φινάλε ήταν ήδη τρύπια όταν τους τη δάνεισε.
Αρκεί να κοιτάζει κάποιος τις ερωτήσεις που έχουν καθημερινά οι ιστοσελίδες των εφημερίδων και θα δει αμέσως πόσο ξεδιάντροπα προσβάλουν τη λογική συγκρότηση της σκέψης. Αλλά και το δείγμα μας, που απαντάει τόσο ηλίθια, δεν είναι αθώο. Έχουμε επιτρέψει να μας αλέσουν τον εγκέφαλο και συμμετέχουμε παθητικά στην επιβεβαίωση των απαντήσεων τους. Τώρα εμφανιζόμαστε να ζητάμε να ξηλωθούν οι κουκούλες απ' όλα τα φούτερ, και να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο μετά από 800 χρόνια. Θέλουμε να υπάρχουν παντού κάμερες που πριν από χρόνια οι ίδιοι οι πολίτες τις ξήλωσαν μια μια. Θέλουμε να απελαθούν άμεσα οι λαθρομετανάστες. Ζητάμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή και συμπαθούμε πάντα τους χειρότερους. Πιστεύουμε ότι μεγάλοι Έλληνες είναι ο Παπαδόπουλος και ο Καραμανλής. Δεχόμαστε ότι υπάρχουν ιδέες όπως ο αναρχισμός που θα έπρεπε να ποινικοποιούνται. Χαιρόμαστε που μας λένε ότι ο μέσος άνθρωπος δεν υπάρχει, αυτό που δεν μας λένε είναι ότι η κατασκευή του μέσου ανθρώπου είναι το ρυθμιστικό ιδεώδες όλων των ισχυρών.
Μήπως πρέπει να τους πάρουμε κι εμείς στο ψιλό; Αύριο ίσως δούμε μια δημοσκόπηση για το τι χαρακτηρίζει τη τυφλή βία, το 48% θα απαντήσει ότι πρόκειται για τη βία προς τυφλούς, γνωστή και ως "το μπίζ". Το 34% ότι είναι η βία των ίδιων των τυφλών που κουτουλάνε επειδή δε βλέπουν. Ένα 35% ότι τυφλίβια χαρακτηρίζουμε τα όντα που είναι εκ γενετής τυφλά. -17% θα απαντήσει δε ξέρω/ μη με χτυπάς. Στην ερώτηση για την αντικειμενικότητα των δημοσκοπήσεων το 53% θα απαντήσει ότι δεν εξυπηρετούν συμφέροντα και το 51% ότι τα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από αυτές, ένα 38% ότι συμφέρει να γίνονται για να ζήσουν κι οι δημοσκόποι και ένα -42% ότι δε βλέπει λάθος αφού το άθροισμα των ποσοστών είναι πάντα 100.
Κάτι τελευταίο:
Όσο ζούμε με την αριθμολαγνεία των στατιστικών, τα κοινωνικά μας αιτήματα δε θα ξεφεύγουν από το αίτημα ελέγχου του γενικού πληθυσμού. Αλλά ο γενικός πληθυσμός δε μπορεί πια να ελεγχθεί γιατί τα δίκτυα πληροφοριών είναι πιο ανοιχτά και τα συστήματα δε μπορούν πια να ελέγξουν τίποτα ολοκληρωτικά. Αν δε δουν επιτέλους τον άνθρωπο σαν κάτι παραπάνω από ένα νούμερο και τη συνείδηση σαν κάτι παραπάνω από στατιστικό λάθος, η ίδια η πραγματικότητα θα τους ξεπεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου