29/1/09

what time is the time for revolution?

Αυτό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού TIME αυτή τη βδομάδα. Η έκπληξη δεν είναι η εμφάνιση του Μαρξ, αλλά της σκέψης. Με το κακο του κείμενο το περιοδικό απαντάει καθησυχαστικά σε όσους θα αναρωτιόνταν «τι θα σκεπτόταν ο Μαρξ», προπαντός ενοχλημένο που η επίκληση της σκέψης δεν μπορεί παρά να είναι η επίκληση του Μαρξ. Σε μια καθαρά φιλοσοφική κίνηση συμπυκνώσεων και μετωνυμιών, πρωταγωνιστές των τελευταίων εβδομάδων γίνεται για τη πολιτιστική βιομηχανία ένας πάστορας που μοιράζεται το ίδιο επώνυμο με τον μεγαλύτερο θεωρητικό της πολιτικής οικονομίας, και που τόλμησε να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τίτλο «το κεφάλαιο», στο οποίο προτείνει τα χριστιανικά ιδεώδη ως τη μόνη λύση για έξοδο από την οικονομική κρίση. Σ’ όλη αυτή την κατά τα’ άλλα ειλικρινή άγνοια για το τι συμβαίνει στο κόσμο (και ακόμα χειρότερα στα νωθρά μυαλά μας) η επίκληση του Μαρξ είναι παραπραξιακά ειλικρινής όσο και αναγκαία. Η επιστροφή στο Μαρξ είναι πια η επόμενη στιγμή στη φυσική ιστορία της ανθρωπότητας.

1 σχόλιο:

  1. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=2352813

    Οταν ο Μαρξ κλήθηκε στο... Νταβός!
    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

    Απελπισμένοι, εντελώς απελπισμένοι πρέπει να είναι οι Αμερικανοί με την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» προέβη στο απονενοημένο διάβημα να «προσκαλέσει» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διά του εξωφύλλου του τον... Καρλ Μαρξ;
    Απίστευτο, όμως πέρα για πέρα αληθινό. «Παγκόσμια οικονομία - Τι θα σκεπτόταν ο Μαρξ;» ήταν ο τίτλος του εξωφύλλου, στο οποίο δέσποζε μια ψηφιακή απεικόνιση της κλασικής φιγούρας του Μαρξ. Εύστοχο και καλοδιαλεγμένο το τσιτάτο από το... «Κομμουνιστικό Μανιφέστο (!)» που προέβαλε με θεαματικό τρόπο το περιοδικό:

    «Η σύγχρονη αστική κοινωνία, με τις σχέσεις παραγωγής, ανταλλαγής και ιδιοκτησίας της, μια κοινωνία που δημιούργησε ως διά μαγείας τέτοια γιγαντιαία μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με μάγο που δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τις καταχθόνιες δυνάμεις που απελευθέρωσε με τα μάγια του».

    Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ψάχνουν τον Καρλ Μαρξ τελευταία. Μέχρι και η... Καθολική Εκκλησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή