3/1/09

Ο Μορφέας στη Γάζα

Κάθε νέα είδηση από τη Παλαιστίνη είναι δύσκολο να θεωρηθεί πραγματική. Εκεί γεγονότα ορμούν στον παρατηρητή με τη βιαιότητα ενός φρικτού ξυπνήματος. Οι ίδιοι οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί του Ισραήλ αποτίουν φόρο τιμής στα έργα του Κάφκα ως εάν να ήταν ένας ρεαλιστής συγγραφέας.
Ελπίζουν πάντα ότι θα πιάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη στον ύπνο. Ελπίζουν ότι θα πιάσουν τον αντίπαλο τους στον ύπνο. Γιατί σε κατάσταση εγρήγορσης ο παραλογισμός τους, ο αναίτιος τσαμπουκάς τους, οι πρόθυμοι εκτελεστές τους γεννούν τόση απελπισία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε βόμβες.
Στη σελίδα 102 του Palestine o Joe Sacco ζωγραφίζει τον εαυτό του να σκύβει με δημοσιογραφική δυσπιστία πάνω στο Παλαιστίνιο κοιτώντας το μαύρο σημάδι στη μέση της πλάτης του και είναι σαν να πέφτει μέσα σ’ αυτό σαν σ’ ένα σκοτεινό πηγάδι και να μεταφέρεται όχι στον κόσμο των θαυμάτων αλλά στη καφκική πραγματικότητα που εκείνος έζησε. Στο μαγικό κόσμο της Παλαιστίνης όπου η βία εισέρχεται με όλες τις τυπικότητες στις ζωές των ανθρώπων για να τους ξυπνήσει, για να τους απελπίσει, για να χαράξει στα σώματα τους τη τιμωρία και τελικά να τους σκοτώσει.
Όσο για τον ανήσυχο ύπνο των δυτικών, φαίνεται να οφείλεται μόνο στην οργιαστική κατανάλωση των εορτών και όχι σ’ ένα ανθρωπιστικό ξύπνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου