17/1/09

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ

Το παλιό καιρό, οι Ελληνιστές, κυρίαρχοι τότε του κόσμου, έσκυβαν πάνω στα κείμενα του Αριστοτέλη και αναρωτιόντουσαν πως γίνεται να υπάρχει κίνηση ενός σώματος όταν σταματήσει η επαφή με το κινούν. Για πάνω από μια χιλιετία δε μπορούσαν να απαντήσουν, πως συνεχίζεται ανεπηρέαστη αυτή η «βίαιη κίνηση». Σήμερα οι ισχυροί δεν είναι περισσότερο έξυπνοι. Προσπαθούν να πνίξουν με χημικά και προπαγάνδα την εξέγερση. Αφήστε τους λοιπόν να επικεντρώνονται εκεί και να την εχθρεύονται ανυποψίαστοι, να την πολεμούν λυσσασμένα χωρίς να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Ολόκληρο το κοινωνικό σώμα, τα ανθρώπινα σώματα και οι λόγοι, οι έννοιες και οι ιδέες, η πολιτική και οικονομία: όλα τα έχει θέσει σε κίνηση το συμβάν του Δεκέμβρη.
Ο Δεκέμβρης συνέβη και το κοινωνικό σώμα δε γίνεται να σταματήσει από μόνο του να κινείται παρασυρόμενο από μια απίστευτη ορμή ούτε γίνεται να ξαναγίνει αυτό που ήταν. Οι διαλεκτικές κινήσεις είναι λεπτές, αμοιβαίες και αλυσιδωτές. Οι γραφιάδες πρέπει να βιαστούν για να δουν μπροστά στα μάτια τους το πως αλλάζουν τα πάντα. Όχι όμως μόνο για να τα δουν αλλά να συμμετέχουν. Οι λέξεις μας δεν είναι ουδέτερες, τα κείμενα μας δεν είναι πιστές αποτυπώσεις σε σκοτεινό θάλαμο.
Ο Δεκέμβρης μόλις άρχισε να παράγει αποτελέσματα, για άλλους βίαια, για μας φυσικά. Περιμένετε και ίσως ξαφνιαστείτε από μια νέα θεωρία της ορμής, από το απίστευτο φαινόμενο η βαριά και σφηνωμένη γη ξαφνικά να υψωθεί στον ουρανό και να αρχίσει να γυρίζει, ενάντια στον αριστοτελικό κοινό νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου