12/1/09

Οι Αξίες της Βιτρίνας

Κάπου διάβασα ότι το Grunge μετά τους Nirvana έγινε μια μόδα όπου όλοι συμπεριφέρονταν σαν το κόσμο σε ένα εμπορικό κέντρο πέντε λεπτά πριν κλείσει: μπαίνουν μέσα τρέχοντας και αγοράζουν οτιδήποτε. Τα πολλά και πρόχειρα ρούχα, του φτωχού και παγωμένου Σιάτλ έγιναν μόδα στους μεγάλους οίκους της Νέας Υόρκης. Έλεγαν σαλιαρίζοντας οι μόδιστροι, ότι φτιάχνουν ρούχα σαν των φτωχών, και το αστείο είναι ότι οι φτωχοί δε μπορούν να τα αγοράσουν. Οι Γκόθ, όσο και αν άντεξαν το χτύπημα των emo δεν επιβίωσαν των καταστημάτων Hot Topics. Όσο για το πανκ, οι περισσότεροι μεγαλώσαμε νομίζοντας ότι είναι απλώς μια αλλόκοτη ενδυματολογική μόδα. Το πάνκ παρουσιάστηκε σαν την εναλακτική στα ρούχα της ντίσκο και το emo σαν η εναλακτική στα ρούχα τρέντι. Οι τιμές ανάμεσα στις αντίθετες κατηγορίες ήταν ίδιες.
Τα όποια κινήματα μπορεί να είναι δυνατά άλλα μάλλον με δυσκολία μπορούν να σταθούν απέναντι στα λαγωνικά της πολιτιστικής βιομηχανίας. Κουρνιασμένο στην βιτρίνα του φτωχού μαγαζάτορα, ότι έγινε μοιάζει πια απλώς αλλόκοτο, σαχλό και οικείο.
Αυτοί που τα έβαλαν με τις βιτρίνες του καταναλωτισμού μας, μόλις δουν τα είδωλα τους μέσα σε αυτές: κούκλες με αναπνευστήρες στα καταστήματα της οδού Ερμού και στάμπες ρούχων με τον Αλέξη η καταστροφή θα έχει ολοκληρωθεί.
Κάντε λίνκ στο womenonly.gr και θα διαβάσετε στο άρθρο «το στιλ της διαδήλωσης»:
"Αν σκέφτεσαι να συμμετάσχεις σε διαδήλωση… η προστασία από… τα χημικά, όπως και η πρόβλεψη για ενδεχόμενη σύλληψη είναι οι παράμετροι που θα κατευθύνουν όλο το στάιλινγκ. Ωστόσο, το αυξημένο ενδεχόμενο να φωτογραφηθείς... και το πρόσωπο σου να κάνει τον γύρο του κόσμου... είναι ένας ακόμη λόγος για να μπεις στον κόπο να συνδυάσεις την κομψότητα και την πρακτικότητα. Έτσι, για να μην σπας το κεφάλι σου... μελετήσαμε το θέμα σε βάθος και καταλήξαμε στις παρακάτω προτάσεις… "
Μετά τις παρανοικές προτάσεις, διαβάζουμε στο κλείσιμο:
"...σε καμιά περίπτωση μην εμπλακείς σε βίαια επεισόδια ή σε οποιαδήποτε μορφή φθοράς ξένης περιουσίας, ή κλοπής, ακόμα κι αν οι φίλοι σου, η παρέα σου ή η ομάδα σου σε προτρέπουν διαφορετικά."
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15298&subid=2&pubid=1582217

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου